donderdag 16 augustus 2012

Rust


Gisteren is de feestweek in Acqualoreto  afgesloten met een spetterend vuurwerk en een optreden van de hier bekende zangeres Irene met haar band. De afgelopen week was er bijna iedere avond iets georganiseerd door de plaatselijke circolo (dorpsvereniging). De traditionele start van de feestweek is het ‘diner onder de sterren’. Enkele inwoners koken een uitgebreide maaltijd, die gezamenlijk op het plein wordt gegeten. Voor deze maaltijd moet vooraf een kaartje worden gekocht omdat het maximale aantal deelnemers is vastgesteld op 160. Dat is twee keer het aantal inwoners van Acqualoreto, maar vanwege de  vakantieperiode hebben veel mensen familie en vrienden op bezoek. De kaartjes zijn dan ook snel uitverkocht.
De volgende avonden waren gevuld met toneelvoorstellingen of muziek. Ook de inwoners zelf hadden een blijspel ingestudeerd dat maandag werd opgevoerd. Vooraf kon je overal in het dorp mensen hun teksten horen oefenen en tot op de laatste dag was iedereen opgewonden of het wel goed zou gaan. Maar het ging goed en was een groot succes (maar dat was het ongetwijfeld ook geweest als het niet goed gegaan was).  Na de optredens blijft het tot in de kleine uurtjes een gezellige boel, iedereen praat na onder het genot van een drankje van de bar, die voor de gelegenheid open blijft. We hebben dan ook veel oude en nieuwe bekenden ontmoet, waaronder een dame van  84 die in ons huis is geboren en opgegroeid, heel bijzonder.  Ook de plaatselijke rommelmarkt is een publiekstrekker, evenals de tentoonstelling van de tekeningen van Doriano, de plaatselijke bouwer die in zijn vrije tijd pentekeningen maakt van straatjes en huizen in het dorp.
Natuurlijk wordt naast het aardse ook het goddelijke niet vergeten. Zo wordt er traditioneel te voet een pelgrimstocht gemaakt naar het kleine kloostertje van Pasquarella, over de heuvels en door het bos. Daar aangekomen wordt er een mis gehouden, met daarna een picknick in de natuur. 



En op 15 augustus, Ferragosto (Maria Hemelvaart), werd de mis in de kerk afgesloten met een processie door het dorp onder begeleiding van een harmoniekorps uit Avigliano Umbra. Met na de processie nog een concert toe.


Vandaag is de rust teruggekeerd en wordt er een begin gemaakt met het opruimen. Alleen vanavond wordt er  – buiten het officiële programma om – nog één avond samen gegeten om ook de laatste restjes op te maken.  Daarna is het dorp weer terug in normale doen, tot volgend jaar. Alleen de krekels maken nu nog herrie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten