vrijdag 10 augustus 2012

Villa van Hadrianus in TIVOLI


Het afgelopen half jaar heeft voor mij nogal in het teken gestaan van de Romeinse Keizer Hadrianus (76 – 138 n.Chr.). Het was al jaren een wens om een trektocht te voet te maken langs de Muur van Hadrianus in Engeland, de grens van het Romeinse Rijk en gebouwd in opdracht van Hadrianus. In juni dit jaar heb ik samen met vriendin Sabine de tocht van 140 kilometer dwars door Engeland gelopen. En ondanks dat de muur niet overal meer te zien is, kun je niet anders dan bewondering opbrengen voor de Romeinse soldaten die de muur hebben gebouwd in dit koude en natte gebied (ja, zelfs in juni).  
Maar Hadrianus bouwde meer. In Rome bijvoorbeeld het Pantheon en zijn mausoleum, beter bekend als de Engelenburcht. En tijdens zijn militaire inspecties, die hem tot in de uithoeken van het Romeinse Rijk brachten stichtte hij nieuwe steden, zoals ook Forum Hadriani (Voorburg) in Nederland.
In Tibur, het huidige Tivoli, ten oosten van Rome, bouwde hij tussen 126 en 134 een enorm buitenverblijf. Op een terrein van 120 ha. verrezen talloze gebouwen, variërend van officiële werk- en woonvertrekken tot vijvers, zwembaden, theaters, eetzalen, bibliotheken, sportstadion etc. etc. Van het enorme complex zijn nog zoveel muren en zelfs gewelven bewaard dat het niet moeilijk is je een voorstelling te maken van de omvang en grootsheid ervan. Hiermee vergeleken is die muur in Engeland een koud kunstje geweest!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten