donderdag 25 november 2010

Drankprobleem

Ook in Italië is het niet de bedoeling dat je met (teveel) drank op achter het stuur kruipt. Maar hoe weet je nu hoeveel promil alcohol je in je bloed hebt wanneer je de bar verlaat? In Nederland weten de meesten wel dat je niet meer dan 2 biertjes mag drinken, maar wat als je geen bier drinkt maar wel likeur, wijn of iets sterkers? De Italianen hebben de oplossing gevonden! In ieder bar hangt een lijst waarop je kunt opzoeken hoeveel het alcoholpromilage is van het drankje dat je drinkt. De lijst is uitgesplitst in tabellen voor mannen en vrouwen en voor ieder geslacht in verschillende gewichtscategorieën. Alles wat je hoeft te doen is in de juiste tabel je gewicht en je drankje op te zoeken en je ziet wat het promilage is. Tot zover de theorie. In de praktijk heb ik nog nooit iemand gezien die de lijst raadpleegde. Sterker nog, ik denk dat niemand in de lijst is geïnteresseerd, men weet natuurlijk zelf veel beter hoeveel alcohol men aankan. Maar het is wel tekenend voor de manier waarop de overheid problemen aanpakt: er is een probleem, we maken een lijst, probleem "opgelost", volgende!

  

1 opmerking:

  1. De kalender van Umbrië staat bol van de locale feesten, met als vast onderdeel de befaamde "degustazione", de proeverij waar men zich tegoed kan doen aan locale wijnen en spijzen.
    De enige politie-agent die men bij zo'n evenement ziet, staat buiten het dorp voor de toegang tot het parkeerterrein het verkeer te regelen. Benevelde automobilisten worden met driftige gebaren tot enige spoed gemaand. Goed beschouwd gaat niemand dat parkeerterrein af zonder enkele glazen wijn achter de kiezen, maar dat schijnt de overheidsdienaar niet te deren.
    Ik verwacht altijd dat om de eerste bocht een fuik van de politie staat opgesteld, voor een niemand ontziende alcohol-controle, maar hij staat er nooit.
    Ach, de agenten zijn zelf natuurlijk ook Italianen. Laatst zagen wij midden op de dag twee carabinieri in vol ornaat in een plaatselijke bar een stuk pizza met een koel biertje wegspoelen, alvorens zij weer in hun wagen stapten. Die waren duidelijk niet op weg naar een alcohol-controle.

    BeantwoordenVerwijderen