vrijdag 12 november 2010

San Martino (Sint Maarten)


11 November staat ook hier in het teken van San Martino, oftewel Sint Maarten. Van oorsprong natuurlijk een kerkelijk feest, maar de heilige wordt hier ook in verband  gebracht met een klimatologisch verschijnsel: de zomer van Sint Maarten (l’estate di San Martino). In de vaak al koude en natte novembermaand komen er nog een paar warme dagen voor die doen herinneren aan de zomer. De legende vertelt dat de heilige, op weg naar huis, een arme man tegenkwam, slechts schaars gekleed op weg in het al winterse landschap. Maarten sneed met zijn zwaard de helft van zijn mantel af en gaf dat aan de arme man. Deze goede daad bleef in het hemelse niet onopgemerkt want onmiddellijk smolt de sneeuw, ging de wind liggen en steeg de temperatuur tot een zomerse waarde. Hetzelfde tafereel herhaalde zich nog twee maal in de daaropvolgende dagen.
Deze korte ‘zomer’ met temperaturen rond 20 graden wordt inderdaad voor komend weekend voorspelt. Het komt alle boeren goed van pas, want de olijven moeten in deze tijd worden geplukt. Met San Martino lopen ook de landgebruikscontracten van de boeren af of worden verlengd. ‘Sintmaarten’ (fare San Martino) is in het Italiaans dan ook een werkwoord dat ‘verhuizen’ betekent. En – niet onbelangrijk -  met Sint Maarten kan ook de eerste nieuwe wijn van het jaar worden gedronken.
Traditioneel werden er op de feestdag van Sint Maarten markten gehouden waar de boeren hun pas geoogste producten konden verkopen. Ook in het nabijgelegen Todi was er gisteren de traditionele markt, waar naast kleding, huishoudelijke spullen, tassen en sieraden gelukkig nog steeds kramen te vinden zijn met (gedroogd) fruit, noten, olijven, ham en worst.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten